Syringa KertészetÍrásainkElső írásunk: nincsen tavasz retek nélkül

Technológiák, jó tanácsok és gyakorlati fogások, hogy finom hónapos retek kerüljön a tavaszi terített asztalra. A vetést már most elkezdheti! Vásárolja meg nálunk veteményesébe zöldség vetőmagjait 10% kedvezménnyel!

A rövid tenyészidejű hónapos retek vetése már február hónapban elkezdhető a fűtés nélküli fóliasátrakban. A hónap második felében esedékes műveletet kettős fóliatakarás vagy fátyolfólia használatával akár 7-10 nappal is előbbre hozhatjuk. Igaz ugyan, hogy a retek optimális hőigénye 13-15 °C, de a magvak csírázása már 2-3 °C-on megindul. A fényviszonyok is befolyásolják a hőmérsékleti igényt, így az februárban 10-12 °C-ra tehető, míg áprilisban 16-18 °C a szükséges nappali optimum. Magas hőmérsékleten, rossz fényviszonyok mellett a lomb nő, a gumó fejlődésben visszamarad.

Hónapos retket csak a tavaszi, esetleg az őszi rövidnappalos időszakban szabad termeszteni, mivel 12 óránál hosszabb megvilágítás esetén magszárat fejleszt! Vízigénye a tenyészidő során folyamatosan növekszik: gumóképződéskor, különösen meleg időben akár a heti háromszori öntözést is megkívánja.

retek

Az egyenetlen vízellátásra a gumók felrepedéssel reagálnak, a kiszáradás következménye pedig pudvásodás lehet. Ajánlatos a 80% körüli páratartalom biztosítása.
Legjobban a homokos, laza, esetleg középkötött talajokon díszlik, de gondos talaj-előkészítéssel a kötöttebbeken is sikerrel termeszthető.
A hónapos retek hajtatásához és szabadföldi termesztéséhez is lehetőleg földdé érett istállótrágyát vagy komposztot használjunk! 1 m2-re 10-15 kg-ot tervezzünk, ennek felét, kétharmadát – a m2-enkénti 2 g foszfor, 3 g kálium hatóanyag mellett – az őszi talajelőkészítéskor célszerű a talajba bedolgozni, a fennmaradó részt pedig vetés előtt kell egyenletesen szétteríteni. A kijuttatott szervestrágya tápanyagkészlete azonban a retek rövid, nem egészen 2 hónapos tenyészideje alatt nem szabadul fel, ezért azt könnyen felvehető műtrágya oldatával, fejtrágya formájában kell pótolni. (Pl.: Volldünger 0,2 %-os oldata)

- Fajták: Korai piros, Korai legjobb (Cherry Belle), Róza, Flamingó, Slovana, Szentesi óriás vaj…

(Következik: A retek szaporítása)

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>