Syringa KertészetHirlevél cikkLevélpetrezselyem – nem csak fűszer

A levélpetrezselyem (vagy metélőpetrezselyem) egyre népszerűbbé, keresettebbé válik. Nem csak tápanyagtartalma magas, de jellegzetes illóolajokkal az ételeket is ízesíti.

Amit kevesek tudnak, 9830960_s

hogy dekoratív megjelenése és a szélsőséges környezeti hatásokkal szembeni igen jó ellenálló képessége miatt a díszkertekben is helye van. Ma már kaphatók kifejezetten télálló fajták is, így nemcsak kertjük üde dísze lehet, hanem zöld fűszert is adnak. Érdemes kipróbálni, egy kis változatosságot vihetnek kertjükbe.

Termesztése

Igen egyszerű, tapasztalat szerint a kereskedelemben kapható fajták levele a lisztharmatos megbetegedésekkel szemben ellenállóbb, mint a gyökérpetrezselyem lombja.

metélőpetrezselyem

Vetése

Vetőmagja szabadföldbe már március elejétől vethető, ám az  otthoni szükségletet néhány nagyobb cserép, vagy konténer is kielégíti. Ha otthon, cserépben szeretné nevelni létezik már vetőmagkorongos változat, mely nagyon megkönnyíti termesztését.

Öntözés

Apró, olajos magvai nehezen csíráznak, száraz körülmények között a kelés akár 3-4 hétig is elhúzódhat, ezért figyeljenek oda az öntözésre!

Szaporítása egész évben történhet, a későbbi vetések a kelésig tartó rendszeres öntözéssel lehetnek eredményesek.

Szedés

Csak a nagyon sűrű állományt kell egyelni (ritkítani). A levelek szedését május második felétől kezdhetjük. A teljesen kifejlett leveleket a levélnyéllel együtt kézzel tőből tépjük ki. Egy-egy tőről egyszerre a lomb harmadánál többet ne szedjünk, hogy a növény egyenletesen fejlődjön.

Palántáról is ültethető, áruházunkban április második felétől, május elejétől kapható!

Későbbi ápolása sem bonyolult, 15-20 naponkénti nitrogéntúlsúlyos tápoldat kijuttatása a levelek folyamatos növekedését biztosítja. Vízigénye közepes, a túlöntözés hatására hozamcsökkenéssel reagál.

Sikeres termesztést kívánunk!

Syringa Kertészet

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>